Aki Ruotsalainen - puuveneentekijä

 

PUUVENE - SIELUKAS VALINTA VESILLE

 

.

Puuvene ei ole teollinen tuote, joka löytyy kaupan hyllyltä, vaan taitavan veneenveistäjän käsityönä valmistama, esteettisesti vetoava esine. Puuvene on vene, jolla on sielu.

Puuvene on puuta ekologisena materiaalina arvostavan veneihmisen valinta, osa orgaanisen luonnon ikuista kiertokulkua kuten veneenomistaja itsekin.

Materiaalina puu on miellyttävä, sen pinta säilyy kylmällä lämpimänä ja kuumalla viileänä.

Nykyisin materiaalina veneenvalmistuksessa käytetään 9 mm koivuvenevaneria ja hidaskasvuista tiheäsyistä mäntyä.

 

Puuveneen kosketus veteen on erilainen kuin teollisen materiaalin leikatessa vettä; pehmeämpi, hyväilevä, mieleenpainuvampi ja aaltoihin mukautuva.

Puuvene ei kolise, sen kanssa voi hiipiä kalaan.

 

Puuveneellä on tiedossa oleva valmistushistoria. Veneenveistäjän kädentaitojen ja kokemuksen tuloksena syntyy ostajan toivomusten mukainen yksilöllisen laadukas puuvene, jolla on aluksi nuoren tervatun veneen sielu ja persoona.

 

Puuvene kasvaa omistajansa aktiivikäytössä omaksi persoonakseen. Uuden sielunkerroksen puuvene saa jokakeväisessä tervauksessa ja aktiivikäytössä.

Hyvin pidetty puuvene on vesillä omistajansa luottokumppani vuosikymmeniä, josta voi olla lopulta jopa vaikea luopua.

 

PUUVENEEN TERVAUS

 

Puuveneen jokakeväinen tervaus koetaan usein rasitteena, joka ohjaa jopa veneen ostoa.

Sitä sen ei tarvitse olla, sillä se voi olla lämpiävän kevään avausseremonia, vaikkapa perheen yhteinen juhlahetki.

 

  • Ajankohta: Paras aika tervaukseen on keväällä silloin kun pälvipaikkoja on jo enemmän kuin lunta ja aurinko paistaa lämpimästi. Ilmankosteus on pieni, jolloin terva kuivaa hyvin.

  • Puhdistus: Vene on hyvä puhdistaa ennen tervausta. Kätevä väline siihen on rautasahan terä, jolla voi työntää puhtaaksi kaarien aluset. Veneestä poistetaan kuivanut irtoava terva kaapimalla tai harjaamalla hyvin varovasti teräsharjalla. Mahdollinen hiekka, roskat ja pöly poistetaan harjaamalla tai imuroimalla.

  • Työvälineet: Pukit veneen alla nostavat sen oikeaan työskentelykorkeuteen, mutta onnistuu se ilmankin. Siveltimiksi sopivat tavalliset maalaussiveltimet, käyttökelpoinen leveys esimerkiksi 100 mm. Jatkovarrella saa siveltimeen lisäpituutta varsinkin sisäpintaa tervatessa. Työvälineet puhdistetaan pineenitärpätillä (Puutärpätti Oulu A1).

  • Tervaus: Tervana kannattaa käyttää puhdasta tervahaudassa tuotettua kotimaista mäntytervaa. Se on paras tervalaatu puuveneen suojaukseen. Vene voidaan käsitellä ohentamattomalla tervalla mikäli sen laatu on riittävän hyvä. Imeytystervauksessa ja veneen sisäpuolisissa käsittelyissä tervaa voidaan ohentaa, joka parantaa imeytymistä ja vähentää tahraavuutta. Ohentamiseen käytetään pineenitärpättiä ja puristettua pellavaöljyä tai pellavaöljyvernissaa. Ohentamisessa voi myös käyttää kirkasta peruspohjustetta (esim. Valtti tai Ventti).

 

Veneen materiaalista ja entisistä käsittelyistä riippuen sekoitussuhteita voidaan tarpeen mukaan vaihdella. Kokeilujen ja kokemuksen myötä sopivat seossuhteet löytyvät. Viileämmällä ilmalla tervan imeytymistä ja kuivamista auttaa huomattavasti, jos tervaa varovasti lämmitetään esimerkiksi vesihauteessa.

 

PUUVENEELLÄ VESILLÄ

 

Puuveneessä on käytettävä kaikissa olosuhteissa pelastusliiviä ja alkoholi ei sovi puuveneeseen, kuten ei muihinkaan veneisiin.

Vesillä liikkumisen vaarat kovalla tuulella on syytä tunnistaa eikä ottaa turhia riskejä vaan pysytellä rannalla tai siirtyä vesillä tuulensuojaan.

Puuvene ei ole uppoamaton, etenkin jos siinä on perämoottori kiinni, mutta se ei kaadu helposti ellei sitä varta vasten pyri kaatamaan. Veneessä seisoskelu on riski etenkin yksin liikuttaessa kovalla tuulella, jolloin voi horjahtaa matalan laidan yli. Painopiste tulisi

puuveneessä liikuttaessa pitää alhaalla.

 

PUUVENEEN KORJAUS

 

Vaneriveneen pienet korjaukset voi tehdä itse, jos kokee  osaavansa, mutta isommissa korjauksissa kannattaa kääntyä ammattimaisen veneenrakentajan puoleen. Laadukkaasti korjatulla veneellä on vielä useita veneilyvuosia edessä.

 

 

 

 

 

PUUVENEEN HUOLTO JA TALVISÄILYTYS

 

Puuvene on syytä vetää veneteljon päälle pois vedestä ja irti maapohjasta sekä irrottaa tappi, että pohjalle kertynyt vesi pääsee virtaamaan pois.

Puuvene on hyvä myös tyhjentää irtoroskista ja huuhdella se silloin kun pohjalle on kertynyt hiekkaa tai muuta moskaa. Puuveneen voi peittää suojakankaalla, mutta hyvin tervattu ja pidetty puuvene kestää kesän säänvaihtelut.

Talvisäilytyksen voi tehdä vaikka rannalla, jolloin vene kaadetaan pohjapuoli ylöspäin ja peitetään pressulla, mutta kuitenkin niin, että vene jää reilusti irti maasta. Näin ilma jää virtaamaan peitteen alla ja vene kuivaa hyvin. Veneen ja pressun väliin voi laittaa vaikka rimoja ilman kiertämisen edistämiseksi.

 

 

PUUVENEVANHUS

 

Vanhaa korjaus- ja käyttökelvotonta puuvenettä jätehuoltolain nykysuositusten mukaan ei pitäisi hävittää polttamalla juhannuskokossa. Sitä ei suositella mahdollisten maalien ja kyllästysaineiden myrkyllisten palokaasujen takia. Parempi on toimittaa puuvene asianmukaisesti jätehuollon hävitettäväksi.

Jos kyse on rekisteröidystä puumoottoriveneestä se tulisi poistaa

Trafin rekisteristä, poisto on maksuton.